lördag, 11 augusti 2012 19:54

Äggoljetempera

mia blandar farg foto elina holmgren heliga hembygd

Idag målade vi första lagret med ljusgrå äggoljetempera på matbordet. Eftersom äggoljetempera är slitstarkt tänkte vi att det var bästa färgen till ett bord där vi spenderar mycket tid. Det är också en beprövad metod som använts sedan medeltiden, så då ska det väl fungera även för oss.

Äggoljetempera består av en del ägg, en del linolja, en del vatten (som tillsätts lite i taget sedan ägg och linoljan har blandats ihop) och pigment som man river i en mortel tillsammans med linolja och sedan blandar ner i färgen. Mängden pigment bestämmer om färgen blir laserande eller täckande. 

Ofta vill en måla några lager och det kan en göra med några dagars mellanrum. Färgen kan sparas i kylskåp så länge ägget är färskt.

Temperan torkar i flera steg: först dunstar vattnet, efter något dygn oxiderar oljan, och efter några veckor eller månader hårdnar äggen. Då får vi en dunderfast färg!

mia malar aggoljetempera foto elina holmgren

mala med malade naglar foto elina holmgren

linoljepapper foto elina holmgren

Till sist så får en komma ihåg att trasor som haft linolja på sig kan självantända. Därför 
avslutade vi målningen med en rejäl trasbrasa. Nu väntar vi på att bordet ska torka så att vi kan måla fler lager. Resultatet får ni se på matsalsbilder framöver!  

1187 kommentarer

Lämna en kommentar