lördag, 30 mars 2013 00:00

Chelsea Haricut

mia klipper chelsea haircut foto elina holmgren heliga hembygd
Att klippa frisyrer är en hobby vi har. Det finns många snygga kulturarvsfrisyrer (till exempel Gustav Vasa- frisyren, den klipper vi ofta) men hittills har vi bara hittat en hembygdsfrisyr.

mia lindgren haller har foto elina holmgren heliga hembygd
Chelsea som är en stadsdel i sydvästra London är kanske mest känd för sin fotbollsklubb Chelsea FC – för närvarande regerande Champions League-mästare. Frisyren Chelsea har dock inte mycket med fotboll att göra utan refererar till den subkultur som växte fram i England (och i Chelsea) under 1960-talet vars anhängare kallades skinheads. 

mia lindgren trimmar chealsea haircut foto elina holmgren heliga hembygd
Skinheadkulturen formades av en grupp ungdomar som hängivet romantiserade den traditionella engelska arbetarklassen. De var med andra ord nostalgiker. De kortklippta frisyrer som gav subkulturen sitt namn hörde ursprungligen till den praktiskt lagda industriarbetaren men var också ett avståndstagande från den samtida medelklassen i form av Peacock mods (= längre hår) och hippies (= längst hår).


har i hink foto elina holmgren heliga hembygd
I början av 1980-talet växte främlingsfientliga grupper fram inom rörelsen men många skinheadgrupperingar har genom åren tagit avstånd från rasism.

pase med har foto elina holmgren heliga hembygd
Chelsea-frisyren
kunde bäras av gruppens kvinnliga anhängare, så kallade Skin Byrds eller Skinettes. Skinheads har ofta blivit ifrågasatta av den konventionella allmänheten och den aningen extrema frisyren har därmed kommit att fungera som en identitetsmarkör som stärkt individens samhörighet med subkulturen. Ibland klipptes därför frisyren på unga skinheadflickor som en initiationsrit utförd av de äldre anhängarna.

chelsea haircut foto mia lindgren heliga hembygd
En skinbyrd ska för övrigt kunna: hänga med grabbarna, stå upp för sina systrar och bröder och hon ska kunna dricka. Allt enligt www.urbandictionary.com

www.urbandictionary.com

14577 kommentarer

Lämna en kommentar