söndag, 02 december 2012 14:42

En pepparkakas betydelse

Mia stänger in sig i badrummet, hon är upprörd och tårarna rinner ner för kinderna.

Heliga hembygd har hyrt en möblerad lägenhet i staden för att under en månad, utan lantliga distraktioner, ägna sig åt arbete och studier. Men adventsfirandet glöms inte bort, här finns tid för allehanda julbestyr.

pepparkaksrecept foto elina holmgren heliga hembygd
Elina har tagit på sig ansvaret att baka julens pepparkakor. Det är en sådan dag då saker och ting blir gjorda och det går undan. Den rosa kakboken med stilren layout ligger uppslagen på diskbänken och i ett huj är pepparkaksdegen satt och klar.

pepparkaksdeg foto mia lindgren heliga hembygd
Det framgår inte vid första anblicken men den rosa kakboken är en IKEA produktion och Mia gråter för att Elina har bakat IKEA-pepparkakor.

kavlar pepparkaksdeg foto mia lindgren heliga hembygd
Det finns i Mias värld en helig tradition som inte på några villkor får rubbas. Det gäller mormors pepparkaksrecept.

stansar pepparkakor foto mia lindgren heliga hembygd
I en tid då släktmedlemmar ofta lever geografiskt åtskilda blir de gemensamma traditionerna viktiga i syfte att skapa samhörighet. En gång om året bakar Mia samma pepparkaksrecept som sin mormor, mamma och bror. Alla bor de i olika städer men den gemensamma traditionen gör avstånden mellan dem mindre och skapar en känsla av samhörighet. De formar med pepparkaksbaket en gemensam berättelse att förenas kring.

pepparkaksgummor foto mia lindgren heliga hembygd
Pepparkaksreceptet är också en berättelse om släktens och mormoderns historia. På 1940-talet arbetade mormor Irene i köket på stadshotellet i Årjäng. Där bakade hon pepparkakor till direktörer och fina fruar. Men tiden på hotellet blev kort, snart gifte hon sig och flyttade tillbaka hem till Sillerud för att bli lantbrukare. Pepparkaksreceptet, det tog hon med sig.

bakade pepparkaksgummor foto elina holmgren heliga hembygd
Genom att baka mormoderns pepparkakor blir Mia del av en familjeberättelse som rör sig över decennier. Men i år har 
varsamt traderade släktminnen fått lämna plats åt det kommersiellt marknadsanpassade och mormor, mamma och bror har ersatts av en anonym och världsomspännande storfamilj – IKEA family.

2902 kommentarer

Lämna en kommentar