söndag, 21 oktober 2012 18:12

Koka ketchup

ketchup i kylen foto mia lindgren heliga hembygd
Förra året testade vi för första gången att göra ketchup. Receptet kom från boken I mormors skafferi och löd så här:

3 ½ kg tomater
3 gula lökar
3 stora äpplen
1 tsk vitpeppar
1 ½ msk 24% ättika
knappt 1 dl salt
200 g socker
natriumbensoat

Ketchupen blev god men alldeles för salt! Vill du göra själv så följ alltså inte det här receptet till punkt och pricka utan använd ditt logiska tänkande (hur ofta har man 1 dl salt i någon form av mat?).

Årets ketchup lagades på gehör och smakades fram utifrån erfarenheterna av förra årets översaltade variant.

Först kokade vi ihop tomater, äpplen och lök i 15 min, sen passerades moset genom en sil så att skal och tomatkärnor försvinner. Det tar en stund och är lite geggigt. Sedan ska allt tillbaka till grytan, kryddorna tillsättas och kokas ihop till en bra konsistens. Sist tillsätts natriumbensoat.

71 kommentarer

Lämna en kommentar